Challenges to Democracy

social science
Share with others

Here you will find all the questions, solutions, answers, and notes of chapter 15 Challenges to Democracy of Social Science for class 10 students studying under Nagaland Board of School Education (NBSE). However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

INTRODUCTION: Though democracy is the best form of government, it faces many challenges. A challenge is a set of difficulties which are significant and which have to be faced and overcome. A challenge carries within itself seeds of progress which have to be nurtured to sprout and blossom. Different countries face different challenges depending on their socio-economic condition, population size, international cooperation, etc. At least one-fourth of the countries of the world do not have a democratic government.

Despite our strengths and belief in democracy, and our being the fastest growing democracy in the world, there are many obstacles and challenges facing us. A constant struggle and effort have to be made to overcome them. The weaknesses of Indian democracy are many and not easily surmountable. The first thing a democracy demand is equality. Inequalities undermine democracy. Unfortunately, India suffers from many kinds of inequalities – political, social and economic. There is a great deal of ignorance, illiteracy and superstitious beliefs.

I. Multiple Choice Questions

1.Which type of challenge is being faced by most of the democracies of the world?

Answer: (c) Challenge of Deepening of Democracy

2. Which type of challenge is being faced by at least one fourth of the countries of the world?

Answer: (a) Foundational Challenge

3. Legal literacy means

Answer: (b) Legal Education

4. Which among the following is associated with challenges facing Indian democracy?

Answer: (d) All of these

II. Very Short Answer Questions

1.Name the three types of challenges faced by democracies all over the world.

Answer: The three types of challenges faced by democracies all over the world are: Foundational Challenge, Challenge of Expansion, and Challenge of Deepening of Democracy.

2. Which challenge of democracy involves bringing down the control and influence of the rich and powerful people in making governmental decision?

Answer: Challenge of Deepening of Democracy.

III. Short Answer Questions

1.What is meant by the term ‘challenges to democracy’?

Answer: ‘Challenges to democracy’ is a set of challenges faced by democratic countries depending on their socio-economic condition, population size, international cooperation, etc.

2. What are the ‘political reforms’ or democratic reforms’?

Answer: All the suggestions and proposals for overcoming the challenges to democracy are collectively referred to as democratic reform or political reform.

3. Mention four duties of an active and participatory citizen.

Answer: Four duties of an active and participatory citizen are:

I. Awareness of his/her rights.
II. Willing to perform a citizen’s duties.
III. Active interest in the affairs of the country.
IV. Maintains law and order.

4. What is the challenge of expansion?

Answer: The challenge of expansion includes expansion of democratic principles and institutions to all the regions, different social groups and all the government institutions, to the grassroots levels.

IV. Long Answer Questions

1.Explain which four guidelines should be kept in mind while devising ways and means for political reforms in India.

Answer: Four guidelines to be kept in mind while devising ways and means for political reforms in India are:

Legal reforms: Undoubtedly a law passed after careful deliberations in different forums can be helpful in solving an unhealthy political practice and encourage sound ones. However, total dependence on the law is not a way to overcome challenges to democracy. To effect political reforms, politically conscious citizens, activists, parties and movements have to come to the forefront.

Consideration of all pros and cons: Any hastily passed law to introduce political reform is likely to be counterproductive. Therefore, weighing all the pros and cons regarding its result is a very important task.

Improving the quality of political participation: Democratic reforms have to be ushered mainly through political practice.

Implementation of reforms: Mass media, democratic movements and citizens’ organizations are most likely to succeed if they come forward for political reforms.

2. Describe the role of citizens in a democracy.

Answer: The role of citizens in a democracy are:

I. The biggest role of an ordinary citizen is that he/she should be interested in the affairs of the nation.
II. The ordinary citizen should have consideration for other people.
III. Citizens can work in their localities and discuss public affairs.
IV. An ordinary citizen can help democracy by getting rid of fundamentalism arising out of caste, creed and religion.
V. Maintain law and order.
VI. Be well informed and educated.

3. Explain four ways to reform democracy in India.

Answer: Four ways to reform democracy in India are:

I. The first step in reforming democracy in India is educating the people. Creating a literate society, enlightened masses, tolerant people who have only one goal – the unity, and development of the country.

II. Education builds skills besides giving information and increasing knowledge. One must have legal literacy also. Legal literacy helps in seeking legal remedies against exploitation and injustice.

III. Freedom of Press is another factor that helps in promoting democracy. It helps in forming public opinion on issues of national importance.

IV. For democracy to be successful and meaningful there should be an economic security. It means that there should not be a vast disparity in the ownership of wealth.

Get notes of other chapters of NBSE class 10 Social Science


Share with others

Comment with facebook