Riders to the Sea

Share with others

Here are the notes for the chapter Riders to the Sea by John Millington Synge for students studying in Class 10 under Nagaland Board of School Education.

Riders to the sea
Image source: Unsplash

A. Reference to Context

1. They’re all gone now, and there isn’t anything more the sea can do to me…I’ll have no call now to be up crying and praying when the windbreaks from the south, and you can hear the surf is in the east, and the surf in the west, making a great stir when the two noises and they hitting one on the other. I’ll have no call now to be going down and getting Holy Water in the dark nights after Samhain, and I won’t care what way the sea is when the other women will be keening.

a) Who is the speaker?
b) ‘They’re all gone now’. Whom does ‘they’ refer to here?
c) ‘I’ll have no call…and I won’t care’… What is the emotion expressed in these lines?
d) What is keening? Why would the other women be keening? Why won’t the speaker keen anymore.

Answer: a) The speaker here is Maurya.

b) Here, ‘they’ refers to the loved ones of Maurya, particularly the male members of the family.

c) Here, Maurya is heartbroken after all the deaths that she has seen of her loved ones. Over the years, she has had prayed without ceasing for her children, husband and other members of her family so that they could stay safe in the sea. But all her prayers proved futile as the sea consumed each one of them. Previously, she would constantly be thinking about the condition of the sea as her loved ones’ safety depended on it, but now since all of them have died, she does not care about the condition of the sea anymore. Maurya is emotionally drained and exhausted.

d) Keening means wailing in grief for a dead person. The other women will be keening because they have their loved ones still alive and death is approaching them and the grief of their death is still to haunt them.

The speaker won’t keen anymore because all her loved ones in the sea have died and she has suffered all the grief there was.

2. Why wouldn’t you give him your blessing and he looking round in the door? Isn’t sorrow enough is on everyone in this house without your sending him out with an unlucky word behind him, and a hard word in his ear?

a) Who is the speaker? Who does ‘you’ refer to?
b) Why did ‘you’ send him out with an unlucky word?
c) What is the relationship between the speaker,’you’ and ‘him’?
d) Explain ‘hard word’ in this context. What was the hard word spoken?

Answer: a) The speaker here is Cathleen. Here, ‘you’ refers to her mother Maurya.

b) Marya sent him (Bartley) with an unlucky word out of frustration because she did not want him to go to the sea out of fear of his death but he would not listen to her.

c) The relationship between them is of mother-son. Here, ‘you’ refers to Maurya while ‘him’ refers to her son Bartley.

d) In this context, by the ‘hard word’ the speaker meant the macabre speech Maurya made to keep Bartley from going to the sea. The hard word spoken was that he would be drowned and die like the rest of the others.

3. Michael has a clean burial in the far north, by the grace of the Almighty God. Bartley will have a fine coffin out of the whiteboards, and a deep grave surely. What more can we want than that? No man at all can be living forever, and we must be satisfied.

a) What is the tone of the speaker in the above lines?
b) Explain the significance of the line ‘What more can we want than that?’
c) According to the speaker, with what should they be satisfied?

Answer: a) The tune of the speaker in the above lines is of remorse and at the same time of accepting the tragedy as a way of life.

b) The line ‘What more can we want than that?’ precisely sums up the significance of how insignificant our needs are as we die. We live life trying to get everything we need, but no matter what amount of treasure we gather, after death all becomes meaningless.

c) According to the speaker, they should be satisfied with whatever they have had and the time they had spent with their loved ones when they were alive as no one can live forever and thus they should be contented with how life treats them as they cannot change a thing.

B. Read and Write

1. Why did Bartley try to take the pony to Connemara in spite of his mother’s warnings?

Answer: Bartley tried to take the pony to Connemara in spite of his mother’s warnings because he wanted to sell the pony in a fair at Connemara and he had heard people saying that it would be a good fair for horses.

2. Why was the mother unable to bless her son, Bartley?

Answer: Maurya was unable to bless her son Bartley while he was in the house because she wanted him to not go into the sea fearing for his life, but when she went after Bartley to bless him, she couldn’t say anything to him as something choked the words in her throat. Also, she was terrified of seeing Micheal upon the grey pony riding behind Bartley.

3. Why did the priest refuse to stop Bartley from going to the Galway fair?

Answer: The priest refuses to stop Bartley from going to the Galway Fair because according to him, God would listen to the old woman’s prayer not to leave her destitute with no son living. The priest believed that God would not be so merciless that Maurya would not have any son left.

4. What do the sisters try to hide from their mother?

Answer: Nora and Cathleen wish to hide from their mother a bundle which had been handed over to Nora by the priest for identification whether the bundle, which contained clothes, belonged to their brother Michael. The clothes were recovered from a corpse.

5. Was it possible that Michael pushed Bartley off the rocks? Support your answer with logical reasoning.

Answer: No, it wasn’t Michael who had pushed Bartley off the rocks. Micheal was already dead by the time Bartley was going to Connemara and therefore it couldn’t be him. Some other circumstances might have led to Bartley’s death and the perception that it could be Michael arises solely because of Maurya’s superstitions which shouldn’t be taken seriously. She was emotionally exhausted and whatever she saw could be her imagination and the death of Bartley soon after could be purely coincidental.

6. Briefly characterize the following: Maurya, Bartley, Cathleen, Nora.

Answer: Maurya: Maurya is the most tragic character in the play. She has seen the deaths of her six sons, husband and husband’s father. She is a woman of prayers, and yet largely superstitious. Over the years, the consecutive deaths have beaten her down and she is full of grief. At the beginning of the play, she tries desperately to make her last son, Bartley, stay away from the sea but she fails and her fears of his death come true. Towards the end, she becomes receptive of how life has treated her and declares that no man can live forever and they must be satisfied.

Bartley: Bartley is the last living son of Maurya in the play and like the other male members of the family before him, he is not afraid to go to the sea. He is determined to provide for his family despite all the grief inside him after losing so many people. He is a man who feels responsible for the needs of his family and therefore, despite repeated pleading by his mother, he still decides to go to the sea. He eventually dies.

Cathleen: Cathleen is the older daughter of Maurya and she is about twenty years old. She takes care of the daily chores of the house along with her sister as all the deaths have broken her mother Maurya’s spirit much. With the deaths of her brothers, Cathleen has become emotionally matured and is burdened with more responsibilities and she carries them gracefully. She but also believes in traditional gender roles and that is why when Maurya tries to stop Bartley from going to the sea she remarks that it is his duty as a young man to go on the sea.

Nora: Nora is the youngest child of Maurya. She helps take care of her mother Maurya and assists her sister Cathleen in household tasks, even as she copes with all the deaths happening around them. Nora is more confident in the Catholic priest than her elder sister Cathleen or her mother Maurya, though, at the end, when Bartley dies, her confidence in the priest proves misplaced.

7. Trace the change in Maurya’s attitude from the beginning of the play to its end.

Answer: Maurya remained a tragic yet strong character throughout the play ‘Riders to the Sea’. At the beginning of the play, she is very much insecure and unstable compared to its end. When the play starts, her one son is missing and she’s certain that he has died and therefore she sounds emotionally unstable and wants to stop Bartley from going to the sea fearing he might face a similar fate, though Bartley needs to go to as he is the only provider in the family now. Maurya is peevish and superstitious and wants to control things but she fails and this makes her visibly frustrated. Spiritually, in the beginning, she is more in alignment with Catholic sentiments. Towards the end, however, when Bartley dies, she feels like a burden of uncertainty has been lifted from her and she reaches a stage of emotional stability as her worst fear is now over. She declares that no men can live forever and they must be satisfied. She also appears to be more leaned towards pagan beliefs.

Extra questions and answers

1. What are Nora and Cathleen discussing when the play opens?

Answer: When the play opens, Nora and Cathleen are discussing on the shirt and stockings that the priest had handed over to Nora to verify whether those belong to Michael. Since their mother is at home, they are worried about verification.

2. Why does the priest refuse to stop Bartley from going to the Galway fear?

Answer: The priest refuses to stop Bartley from going to the Galway Fair because according to him God would listen to the old woman’s prayers and would not leave her destitute with no son living. The priest believed that God would not be so merciless that Maurya would not have any son living.

3. What do Nora and Cathleen wish to hide from their mother?

Answer: Their wish to hide from their mother the bundle which the priest had given to Nora. It contained the clothes of a person who was found dead and they wanted to verify whether the dead person was Michael who had not returned home.

4. How is Nora able to identify her brother’s stockings?

Answer: Nora is able to identify her brother’s stockings from the number of stitches as it is the second one of the third pair she knitted and she put up three score stitches and dropped four of them.

5. Why did Maurya try to dissuade Bartley from taking the rope?

Answer: Maurya tries to dissuade Bartley from taking the rope because she feels that they might need it if Michaels body is washed upon the shore. It is for the deep grave they would make for him.

6. Why do the girls send Maurya after Bartley?

Answer: The girls send Maurya after Bartley to give him the cake and best wishes.

7. How does Maurya know that they would soon have bad news?

Answer: Morya knows that they would soon have bad news as she had seen Michael’s ghost riding the grey pony. According to Maurya, it is an evil omen. Maurya sees Bartley coming first on the red mare and there is Michael upon the grey pony with fine clothes on him and new shoes on his feet.

8. What are the two main themes of the play Riders to the Sea?

Answer: The two main themes of the play Riders to the Sea are provider and destroyer. The people who live on the seashore depend on the sea for a living but also at the same time are at the risk of the angry sea. While the sea provides the people with a livelihood, it also takes the lives of the men.

Click here for notes of other chapters of English of Class 10 (NBSE)


Share with others

6 thoughts on “Riders to the Sea”

Comment with facebook