Amanda: SEBA Class 10 English (First Flight) questions and answers

Share with others

Get here the summary, questions, answers, textbook solutions, extras, and pdf of the poem Amanda by Robin Klein of Assam Board (SEBA) and Tripura Board (TBSE) Class 10 English (Second Language) textbook. However, the given notes/solutions should only be used for references and should be modified/changed according to needs.

amanda

Summary: Amanda, written by Robin Klein, is about the age-old conflict between children and their elders, in which the elders dominate the young while the young cling to their independence. It depicts parents trying to persuade their children to listen to them, while the children silently despise their authority.

Amanda, the protagonist, is a young girl who is constantly nagged by her mother, who does everything she can to encourage Amanda to develop good habits. Amanda is pushed deeper into her daydreams as her mother continues to lecture her with advice and dictums.

Amanda escapes into her dreams and imagines herself in a free world away from her mother’s constant supervision, feeling caged by her mother’s constant nagging. ‌Whenever her mother chastises her for doing something wrong, Amanda escapes to her own world of peace and quiet.

Textual questions and answers

1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

Answer: Amanda appears to be a high school student. This is reflected in the fact that she is expected to do her homework and clean her room on her own; a younger child would be assisted by her parents and would not be expected to do so. Furthermore, she appears to have acne, a common skin condition among teenagers. Amanda is also silently resentful of her elder’s constant correction of her habits, which is an adolescent trait.

2. Who do you think is speaking to her?

Answer: In my opinion, Amanda’s mother is speaking to her.

3. Why are Stanzas 2, 4, and 6 given in parenthesis?

Answer: Stanzas 2, 4, and 6 are given in parenthesis because they are Amanda’s thoughts as her mother chastises her.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

7. Do you know the story of Rapunzel? Why does she want to be Rapunzel?

Answer: Rapunzel is the story of a young girl with long, beautiful golden hair who was imprisoned in a high tower by a witch. She would let her hair down to allow anyone access to the tower, and the person would climb up by holding it.

Amanda wants to be Rapunzel so she can live in her own tower without having to obey her elders’ commands. She believes that if she were Rapunzel, she would be able to live a peaceful life without having to answer to any of her elders. She also says she would never let her hair down so no one could reach her.

8. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

What do Amanda’s fantasies have in common? Amanda yearns to be alone and separate from her parents, to have privacy and independence. She longs for peace and solitude.

Amanda, according to the poem, is a free-spirited adolescent who, like any other teenager, dislikes being scolded and told how to do this and that. She also has a vivid imagination, picturing herself in various fairytale scenarios where she might be alone. After all, she’s just a child who sees only one side of living alone and does not think about how she will cope without her parents.

9. Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody?

Answer: Amanda is moody, but not sulky, in my opinion. Her mother misinterprets her inattentiveness as sulking because she is too engrossed in her daydreams to pay attention to the speaker. Amanda’s mother assumes she is sulking and moody because she does not respond and continues to nag her.

Additional/extra questions and answers/solutions

1. Write a brief note about the poem’s title?

Answer: Amanda is the title of the poem, which is about the raising of a young girl named Amanda. Her life has been filled with battles in which she has been denied freedom and expression. Amanda is so enraged that she escapes reality by immersing herself in her fantasy world. She finds peace away from her nagging parents through this portal.

2. Why is Amanda being chastised because she ate chocolate?

Answer: Amanda is being scolded for eating chocolate, which had previously caused her pimples. Amanda’s mother is a stickler for details like these. Amanda’s physical attractiveness is brought to her attention. It’s tragic that Amanda is forced to worry about natural events at such a young age.

3. ‌What would life be like for Amanda on a tower compared to anywhere else?

Answer: Amanda’s life atop the tower would be significantly different from her everyday life. She, like Rapunzel, wishes to dwell on top of a tower, far from the bustle of ordinary life. Amanda is plagued by her parents’ incessant nagging. She is looking for a spot where she may find peace and quiet, with no one to bother her. As a result, she desires to live in a tower.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

8. ‌Do you think Amanda is at fault?

Answer: Amanda is completely blameless. The thought of pimples and not eating chocolate is far too severe for a tiny child to comprehend. Amanda’s existence is devoid of parental love. We look at Amanda with a sense of sympathy. Nothing could be worse for a child who aspires to be an orphan. Amanda only wants to get free of the oppressive world that surrounds her.

9. ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌poem Amanda’s central theme?

Answer: The poem “Amanda” by Robin Klein emphasises the importance of a child’s upbringing. It emphasises that upbringing does not solely consist of teaching a child to be responsible and suited for society. It’s crucial to remember that rearing necessitates cooperation from both parties. It is impossible to force a child to be civilised and well-behaved. Nurturing a child necessitates love and good care.

10. ‌Discuss‌ ‌how proper upbringing is important by referring to Robin Klein’s poem, Amanda.

Answer: An adult’s personality development is influenced by his or her upbringing. We question a person’s upbringing whenever we appreciate or criticise them. The conflict in a child’s ‘proper’ upbringing is emphasised in Robin Klein’s poem, Amanda. A parent’s primary responsibility is to instil healthy ideals and moral standards in their growing child. The poem Amanda, on the other hand, depicts a child caught in a maze of instructions.

Amanda is a victim of this travesty. Her creativity isn’t given the attention it deserves. She is told what to do in every situation. As a result, she feels stuck and tries to find a way out. Her imagination serves as both an escape and a defence against her overbearing parents. Amanda’s situation is so bad that she aspires to be an orphan in order to be free of her parents. She imagines herself as everything from a mermaid to Rapunzel. Amanda aspires to be self-sufficient and carefree. It’s critical to comprehend Amanda’s condition, in which her independence is limited by continual directives and limitations. When dealing with such delicate matters, a proper balance must be maintained.

Get notes of other boards, classes, and subjects

NBSESEBA/AHSEC
NCERTTBSE
WBBSE/WBCHSEHome Page

Share with others

Leave a Comment

Your email address will not be published.