Closed Path

alternative english
Share with others

Here you’ll find a short summary of NBSE Class 10 alternative English chapter ‘Closed Path’ and questions and answers. However, these notes should be used only for references. These materials should be modified/changed as per the needs.

SUMMARY OF THE POEM CLOSED PATH BY RABINDRANATH TAGORE: In the first verse, the poet looks inwards and thinks he has reached the end of his ability to do anything more because he is drained of creative energy. He thinks that, perhaps, his writing days are over; that, perhaps, he should wait quietly for the end of his days too. In the second verse, the poet looks towards God and tells Him that His will was still working out His purpose in his life. He feels inspired to compose music when he thought he had lost his ability to write. God seemed to be opening out new creative pathways for him even as he thought the old ones were closing. In his weakness, the poet sees the strength of God leading him towards newer avenues of creativity. He feels inspired to compose music when he thought his literary abilities were failing.

I. Choose the correct option.

1. What is the poet experiencing in the poem?

Answer: d. Writer’s block

2. Which of the following sayings reflects the message of the poem you have just read?

Answer: a. ‘When one door closes another opens.’

3. What has the poem taught you about getting your creative juices flowing again?

Answer: a. Keep your faith and devotion to God strong.

4. Why is it important to have a purpose in life?

Answer: c. A life without any PurPose is a life that is not worth living.

II. Explain with reference to context.

1. I thought that my voyage had come to its end
at the last limit of my power, that the path before me was closed,

a. What voyage is the poet talking about?
b. Why was he thinking so?
c. Explain the second line.

Answer: a. The poet is talking about the voyage of his creative career as a writer.

b. He was thinking so because he could feel his creative energy getting drained and exhausted after a prolonged career.

c. In the second line, the poet is saying that he has exhausted his limit of creativity and thus is lacking inspiration. He could feel he cannot go on anymore and his career as a writer and is finally getting over.

2. that provisions were exhausted
and the time come to take shelter in a silent obscurity.
But I find that thy will knows no end in me.

a. When do you think the poet would have felt so?
b. Does the poet see better days after this?
c. Who is the poet talking to?

Answer: a. The poet would have felt so in the latter part of his career as a writer when inspiration doesn’t come easy and he feels he has exhausted all his creative energy.

b. Yes, the poet does see better days after this as God continues to lead him to newer avenues when he thought his literary abilities were failing and he goes on to compose new music.

c. The poet is talking to God.

III. Answer the questions.

1. Whose will does the poet refer to?

Answer: The poet is referring to the will of God.

2. To what does the poet compare his newfound ability to sing?

Answer: The poet compares his newfound ability to sing to a new country with all its wonders that have been revealed to him through the will of the Almighty.

3. Would you consider this a spiritual or a social poem? Give a reason for your answer.

Answer: I consider this a spiritual poem. The poem talks about the will of God and the miracles God can do in the darkest of our times to get us out from where we were and take us to newer places full of hope and wonders. In the poem Closed Path by Rabindranath Tagore, the poet feels he has exhausted all his creative energy. He thinks that his writing days are over and he should wait quietly for the end of his days too. But then, he feels inspired to compose music when he thought he had lost his ability to write. God seemed to be opening out new creative pathways for him even as he thought the old ones were closing.

IV. Going beyond

Write a paragraph on the following.

1. The poet’s attitude to his creative talents of composing poetry and music.

Answer: Do it yourself

2. The talents we possess from your understanding of the poem.

Answer: Do it yourself

Get notes of other chapters of NBSE class 10 Alternative English


Share with others

4 thoughts on “Closed Path”

  1. Pingback: A Spiritual Path and The Question Paper of Life

Comment with facebook