Self Measure in the Making of Brilliant Leaders: NBSE Class 12 English

Share with others

Here, you will find a summary and questions/answers to the chapter “Self Measure in the Making of Brilliant Leaders” which is a part of Class 12 English syllabus for students studying under the Nagaland Board of School Education (NBSE).

self measure in the making of brilliant leaders
Photo by Jehyun Sung on Unsplash

Summary: The chapter Self Measure in the Making of Brilliant Leaders talks about what makes a brilliant leader and what doesn’t. The essay clears that we have passed the era of unquestioning obedience to political and military leaders based on fear. Our society has undergone tremendous social and organisational changes, resulting in significant improvements for future generations. In today’s society, leaders and followers must constantly adapt to one another’s needs to survive.

Leaders must be willing to work with others, accept feedback, analyse it, and act confidently and decisively in today’s ever-changing society. Decisions people affect not only themselves but those around them as well. Self-regulation allows a person to lead more by his presence than by his position.

Psychologists and scientists have concluded that high levels of mental intelligence don’t guarantee success. To achieve success in his or her career, workplace, or society, a person must be self-aware, self-regulating, motivated, empathetic, and possess excellent social skills. Emotional Intelligence (EQ) is the sum of these abilities.

People with high EQ can recognise, assess, and control their own emotions, loved ones’ emotions and group emotions.

A. Answers these questions

1. What factors have made things better in modern times?

Answer: In the modern era, factors such as social and organisational transformations that affect all aspects of our lives have improved things. More importantly, a leader who adheres to a single vision while also motivating others to collaborate toward a common goal is a factor that improves things across generations.

2. Why does the writer refer to our modern society as a dynamic paradigm?

Answer: Our modern society is described by the author of the essay Self Measure in the Making of Brilliant Leaders as a dynamic paradigm because both leaders and followers must constantly evolve and adapt to each other’s needs.

3. What, according to the writer, are the qualities required in today’s times?

Answer: According to the author of the essay Self Measure in the Making of Brilliant Leaders, the qualities required in today’s times are: a leader who understands when and how to collaborate, accepts feedback, analyses it, and then acts confidently and decisively.

4. Write a note on Emotional Intelligence as described by the writer. What is its relevance for any individual?

Answer: The ability to identify, assess, and control one’s own, others’, and groups’ emotions is referred to as ‘Emotional Intelligence.’ A person must be self-aware, self-regulating, motivated, empathetic, and have excellent social skills in order to be a good leader. In psychology, the sum of these abilities is referred to as Emotional Intelligence. Individual levels of success are dictated and enabled by emotional intelligence, which is important and relevant to an individual. It can account for up to 85% of an individual’s personal and professional success.

5. Who were Peter Salovey and John D Mayer?

Answer: Peter Salovey and John D Mayer, two leading researchers on Emotional Intelligence, identified four different types of emotional intelligence, such as how to perceive emotions, understand emotions, and manage  emotions.

6. What do you understand by reasoning with emotions?

Answer: Reasoning with emotions is the ability to use emotions while performing cognitive tasks such as thinking and problem solving. If one is emotionally intelligent and thus task adapting to his or her changing mood, one can invest his or her best on a given task.

7. What does neuro-leadership entail? How relevant is its study for the modern individual?

Answer: By focusing on leadership and leadership development, neuro-leadership entails. It assists organisations in creating a brain-engaged environment that improves engagement, performance, and job satisfaction. According to Daniel Goleman, EQ dictates and enables individual levels of success. EQ can account for up to 80% of a person’s personal and professional success.

8. How can one gauge the effect of Emotional Intelligence in a leader?

Answer: A leader’s Emotional Intelligence influences the functioning and success of an organisation. It is usually reflected in his associates’ and followers’ reactions to him. A leader must pay close attention to feedback, whether it comes from followers or associates. The most valuable tool that leaders can use to improve is feedback. Good leadership and faithful followership are enhanced by EQ.

9. What are the promises of EQ development?

Answer: Emotional Intelligence is the ability to assess and control one’s own, others’, and group emotions. Greater personal, organisational, and social effectiveness, improved leadership, and a higher overall quality of life are all promises of EQ development.

10. Why does the writer regard acquiring feedback as the most important thing a leader does?

Answer: The author of the essay Self Measure in the Making of Brilliant Leaders considers obtaining feedback to be the most important thing a leader can do because feedback is the most valuable tool a leader can use to improve himself. A leader must pay close attention to feedback, whether from followers or associates, in order to improve good leadership and loyal followership.

11. Which skills has EQ been Compared do and considered more important than In the article?

Answer: EQ (Emotional Intelligence) has been compared to IQ, according to Cary Cherniss in his article, “The Business Case For Emotional Intelligence” (Mental Intelligence ). According to previous experience, EQ was a much better predictor of success than higher IQ, so it was deemed more important than IQ in the article.

12. What happened in Harvinder’s school when the principal changed his behaviour?

Answer: When the principal shifted his behaviour away from command and control and began to offer support, guidance, and advice, the school teachers performed admirably. People were looking for ways to contribute rather than finding ways to get out of commitments.

B. Think and answer

1. The writer talks about the concept of emotional regulation. Do you agree with the example he has given? How important is it for a person to be able to be in control of his emotions?

Answer: Yes, I agree with the example given by the author in the essay Self Measure in the Making of Brilliant Leaders. According to the author, society is constantly changing, necessitating the need for a leader who understands when and how to collaborate, accept feedback, analyse it, and then act confidently and decisively. Many people, he claims, make critical decisions that affect not only themselves but also those around them. For example, someone who reacts negatively to a given situation rather than positively can have disastrous consequences in his surroundings. As a result, learning how to regulate one’s emotions is the foundation for making better decisions and building stronger personal and professional relationships.

2. Define Emotional Intelligence( EQ ). Explain the four factors of Emotional Intelligence.

Answer: The ability to recognize, manage, and assess one’s own, other people’s, and group emotions is emotional intelligence (EQ).

According to Peter Salovey and John D Mayer, the four components of Emotional Intelligence are as follows:

a) Perceiving emotions: This is the ability to detect and decipher emotions. It entails comprehending nonverbal cues such as body language and facial expressions.

b) Reasoning with emotions: This is the ability to use emotions while performing cognitive tasks such as thinking and problem solving. If one is emotionally intelligent, he or she can put his or her best effort into a given task, and the task will adapt to his or her changing mood.

c) Understanding emotions: This is the ability to be sensitive to even minor differences in emotions and to recognise the gradual process of emotional change. It is significant because emotions can have a wide range of meanings.

d) Managing emotions: Managing emotions effectively is a key component of emotional intelligence. Being emotionally mature involves both controlling one’s own emotions and responding appropriately to others’ emotions. Thus, emotion management entails the ability to perceive, reason, understand and control one’s own emotions as well as the emotions of others.

3. How can being emotionally intelligent help us in becoming brilliant leaders?

Answer: Since self-regulation, motivation, empathy, and excellent social skills are essential if a person is to succeed in his or her work environment, career, or community.

A leader’s emotional intelligence influences the success and operation of an organisation and is reflected in the reactions of his associates and juniors to him. Understanding and responding to other people’s emotions are critical aspects of emotional management. An important leadership quality is listening closely to the feedback of colleagues and subordinates. A person’s ability to manage emotions is known as emotional intelligence.

According to research compiled in Cary Chermiss’ article ‘The Business Case for Emotional Intelligence,’ success based on emotional intelligence has been studied and proven to be true. According to a study of more than 200 organisations around the world, about one-third of the difference in top performers was due to technical skills and cognitive abilities. The remaining two-thirds are attributed to Emotional  Intelligence. In top leadership positions, the gap was even larger, with higher Emotional Intelligence  accounting for more than four-fifths of the difference.

Get solutions of other chapters of NBSE Class 12 English


Share with others

Comment with facebook