The Lake Isle of Innisfree: SEBA Class 9 English questions and answers

Share with others

Get here the summary, questions, answers, textbook solutions, extras, pdf of the poem The Lake Isle of Innisfree by W.B. Yeats of Assam Board (SEBA) and Tripura Board (TBSE) Class 9 English textbook (Beehive). However, the given notes/solutions should only be used for references and should be modified/changed according to needs.

The Lake Isle of Innisfree

Summary: William Butler Yeats’ poem “The Lake Isle of Innisfree” explores the poet’s inherent love of nature and his deep yearning to return to Innisfree, a place that holds the promise of peace and tranquillity for him. As an adult, the poet cannot help but reflect on his childhood memories, when, as a boy living in Innisfree, he was much closer to nature and, as a result, much happier. In this poem, the poet expresses man’s natural desire for peace in this poem.

In the first stanza, the poet expresses his desire to visit Innisfree right away. He fantasises about constructing a small cabin there, growing his own little garden of beans, and having a beehive, which would provide him with honey while also filling his glade with buzzing.

In the second stanza, we learn that the poet hopes to find peace at Innisfree. This peace will come with every element of nature, whether it is the morning mist, the daytime glowing sun, the evening sky covered by flights of linnets returning home, or the night sky glistening with stars.

Yeats repeats his determination to leave in the final stanza as if fueled by his memories, and he gives the reason that even though he lives in the city, even though he stands on the sidewalk in the midst of urban sounds, he hears the inviting sound of the lake water lapping at the shores of Innisfree.

Textual questions and answers

1. What kind of place is Innisfree? Think about:

(i) the three things the poet wants to do when he goes back there (stanza I)
(ii) what he hears and sees there and its effect on him (stanza II)
(iii) what he hears in his “heart’s core” even when he is far away from Innisfree (stanza III)

Answer: Innisfree is an ideal setting for a poet, full of beauty and peace and blessed by Nature. A place he longs to return to because it promises peace.

(i) When the poet returns to Innisfree, he desires to build a small cabin for himself out of clay and wattles, plant nine rows of beans, and have a hive for honeybees.

(ii)The poet hears and sees mists that appear to fall slowly from the sky, linnets flying back home at dusk, glowing and bright noon, and billions of twinkling stars that glimmer in the night sky. All of these have a profound effect on the poet, making him feel peaceful and arousing a strong desire to return to Innisfree without any delay, leaving behind his hectic urban life.

(iii) Even though he is miles away from Innisfree, the poet can hear the sound of the lake water lapping up against the shore in his heart. This is the sound he hears all day and night, and even when he stands by the roadside.

2. By now you may have concluded that Innisfree is a simple, natural place, full of beauty and peace. cHow does the poet contrast it with where he now stands? (Read stanza III)

Answer: The poet bestows many natural qualities on Innisfree, creating a vivid picture of

colour, happiness, beauty, and peace. In contrast, the use of the colour ‘grey’ to describe the pavement on which he now stands is sufficient to demonstrate that his current life is far from peaceful, melancholy, devoid of colour and that he receives nothing, not even peace in his life in the city.

3. Do you think Innisfree is only a place or a state of mind? Does the poet actually miss the place of boyhood days?

Answer: For the poet, Innisfree represents both a place of his childhood that he remembers for its natural beauty, and for the reader, the poet may have attempted to use Innisfree as a symbol of that state of mind where the poet can escape even while sitting in a place of disquiet. As a result, the poet speaks of “arise and go now,” implying that one can withdraw into one’s imagination and meditation at any time and find peace. The poet has fond memories of Innisfree, where he spent his childhood. He recalls the peace and calm he felt in this place in nature’s cradle, and he misses it terribly.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

Additional/extra questions and answers/solutions

1. Where does the poet longs to go and why?

Answer: The poet longs to visit Innisfree, a tranquil and peaceful setting surrounded by nature.

2. What does the poet intend to do in Innisfree?

Answer: Once in Innisfree, the poet intends to construct a small cabin out of clay and wattles, plant a small bean garden, maintain a beehive, and then live alone in his glade where only bees can be heard buzzing.

3. Where does the poet yearns to go and What does he intend to do there?

Answer: The poet yearns to visit Innisfree, a serene and peaceful setting surrounded by nature. Once in Innisfree, the poet plans to build a small cabin out of clay and wattles, plant a small bean garden, keep a beehive, and then live alone in his glade where only bees buzz.

4. Where did the poet W.B. Yeats grow up?

Answer: The poet had lived his boyhood on the island of Innisfree.

5. Where does W.B. Yeats want to go?

Answer: He has a desire to visit Innisfree Island.

6. What kind of home will Yeats construct at Innisfree?

Answer: He intends to construct a house out of clay and wood.

7. What is the name of the poet who wrote the poem “The Lake Isle of Innisfree”?

Answer: W.B. Yeats s the name of the poet who wrote the poem “The Lake Isle of Innisfree”.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

15. What is the poem’s central idea/theme?

Answer: W.B. Yeats yearns for peace in his natural surroundings. On the Lake Isle, there is an island called Innisfree. As a child, the poet had spent considerable time there. He appears to be tired of the frantic and noisy city life. He now wants to go to Innisfree, where he may live in the midst of nature. He’ll have a great day playing in the water at the lake. He would enjoy the humming of bees and their colonies. The bottom line is that spending time in nature brings us calm and contentment.

16. Why does the poet wish Innisfree to have “bean rows” and a “hive”?

Answer: Nature is a powerful healer. We forget our sorrows when we sit in the midst of nature. Our minds grow clearer, and we begin each day with renewed vigour. Nature, on the other hand, gives people new hope. As a result, our affinity with nature is critical as human beings.

17. What are the three things the poet wishes to accomplish in Innisfree?

Answer: When he arrives at Innisfree, he plans to construct a small clay cabin with a fence. He’ll plant nine rows of beans. Finally, he wants to have a hive for honey bees.

18. What is the poet’s comparison between city life and life in the countryside?

Answer: Although the poet does not go into depth about city life, his desire to visit the beautiful island full of soothing sights and sounds indicates that he wishes to leave the noisy city life behind and live a simple existence. The contrast between bustling cities and Innisfree’s serene, natural surroundings validates his wish. On Innisfree, the description of lush glades and pastures, as well as birds and insects singing, contrasts with the drab-looking streets and pavements clogged with automobiles and people. This contrast alluded to the city’s noise pollution and congestion. Furthermore, the image of the island surrounded by the lake’s tranquil water and gentle waves is a lovely sight. People in cities, on the other hand, are engrossed in a race to amass material wealth. People who live close to nature have fewer needs, indicating greater contentment, as opposed to city dwellers’ never-ending pursuit of cash and material stuff. The poet’s desire to return to nature for a calm life alludes to the troubles and restlessness of city dwellers.

Get notes of other boards, classes, and subjects

NBSESEBA/AHSEC
NCERTTBSE
WBBSE/WBCHSEHome Page

Share with others

Leave a Comment

Your email address will not be published.