Toasted English

english
Share with others

Here are the answers of NBSE chapter 5 class 9 English Toasted English by R.K. Narayan. However, these solutions/answers are only for references and should be modified/changed according to needs.

INTRODUCTION: In the chapter Toasted English, writer R.K. Narayan demonstrates in a humorous manner how English is not the same all over the world. In this chapter, he brings about the contrast of English language between American English and British language and advocates towards the end for a Bharat brand of English.

I. Read and write

1.What does ‘toasted English’ refer to in American restaurants?

Answer: According to the author R.K. Narayan, ‘toasted English’ refers to English muffins which, though being made in America, now retain ‘English’ as a sort of concession to their origin.

2. What has happened as a result of the ‘toasting’ of English in America?

Answer: The result of ‘toasting’ of English in America has led to the abandonment of formalism surrounding the use of the English language.

3. How have the Americans simplified the language? Give examples.

Answer: The Americans prefer using shorter sentences which are to the point, leaving no room for ambiguity. Some examples of this are, instead of using passive voice on signboards, direct instructions are given like ‘Don’t enter’, ‘Newly painted’, ‘Don’t walk’, ‘Go’, etc.

4. What does the author mean by ‘the American National Expression’? Why does he say so?

Answer: ‘The American National Expression’ refers to the word ‘check’ which is used with multiple meaning. It can be used in different situations. Exaggerating the point, the author says that even if someone is ever hard up for a noun or a verb he may safely utter the word ‘check’ and feel confident that it will fit in.

5. The author approves and disapproves of American English in certain senses. Give examples to elaborate.

Answer: The author approves simplified instructions that Americans use, especially for signboards in public places and for motorists like the word ‘go’ as they can be easily followed without peering out and studying the notice. He, however, disapproves the way the American English disrespects the rule of law and the dignity of grammar when someone says something like ‘Wer U goin, man?’

6. How, according to the author, can the mongrelisation of English be prevented?

Answer: According to the author, the mongrelisation of English can be prevented by respecting the rule of law and maintaining the dignity of grammar.

7. How does the author visualize Bharat English?

Answer: The author R.K. Narayan visualizes that Bharat English would respect the rule of law and maintain the dignity of grammar. He said that the Bharat brand would have to come to the dusty street, to the market place, under the banyan tree and have a swadeshi stamp about it unmistakably, like the Madras handloom check shirt or the Tirupati doll.

ll. Think and Write

1.Humour is the quality of a literary or informative work that makes the character and/ or situations seem funny, amusing, or ridiculous.
Do you appreciate the humour in this piece? Support your answer with examples.

Answer: Yes, I appreciate the humour in the essay. The author quite skillfully made his points clear to the readers in an amusing narrative that would have been otherwise a completely opposite case. Several examples can be cited to show the humour in the piece like Narayan referring to the American version of the English as ‘toasted’ English because though the Americans retained the English language after ousting the British, they modified it over the time and made it their own. His exaggeration that one can safely say ‘check’ in any situation and believe that it would fit in is also a hilarious way of making the readers understand the wide use of the word to mean different things at different situations.

2. Do you agree with Narayan that we need a ‘Bharat’ brand of English? Why?

Answer: Yes, I do think we need a Bharat brand of English because English in India so far English has a comparatively confined existence in the country-chiefly in the halls of learning, justice or administration. Now the time is ripe for it to come to the dusty street, to the market place, under the banyan tree. English must adopt the complexion of our life and assimilate its idiom. Bharat English will respect the rule of law and maintain the dignity of grammar, but still have a swadeshi stamp about it unmistakably.

3. Give examples of Indian words that have been incorporated into the English dictionary.

Answer: Some of the English words that have been incorporated into the English dictionary are dhoti, hartal, guru, samosa, etc.

Get notes of other chapters of Alternative English of Class 10 (NBSE)


Share with others

1 thought on “Toasted English”

Comment with facebook