Dust of Snow: SEBA, TBSE Class 10 English summary and solutions

Share with others

Get summary, textbook solutions, questions, answers, notes, extras, pdf for the poem Dust of Snow by Robert Frost which is a part of SEBA (Assam Board), TBSE (Tripura Board) Class 10 English (literature, first language) First Flight syllabus.

dust of snow

Summary: Robert Frost’s short poem “Dust of Snow” sheds light on the unfathomable healing power of nature and small things. There is nothing that nature cannot cure, from a bad mood to illness. On one of these awful days, a crow’s movement near a hemlock tree powdered snow on him. The snow instantly makes him happy. His day improves significantly. Thus, the supremacy of nature as a whole let him realise how insignificant his problem was. The fact that the hemlock tree is deadly, paired with the crow being an indicator of doom and terror, is employed ironically in the poem as the carriers of happiness in the poet’s life. The poet has attempted to demonstrate through these things that things associated with negative aspects of life may occasionally be the source of change and happiness. Being outside in nature, with all of its unpredictability, can benefit anyone, at any time, anyplace.

Thinking about the poem

1. What is a “dust of snow”? What does the poet say has changed his mood? How has the poet’s mood changed? 

Answer: Here “dust of snow” refers to the tiny snow particles. Because the particles are so small, the poet refers to them as “dust.” When snowflakes fell on him, the poet was in a terrible mood. The poet’s mood was instantly lifted, and his day improved dramatically as a result.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

3. Have there been times when you felt depressed and hopeless? Have you experienced a similar moment that changed your mood that day?

Answer: There have been numerous occasions when I have felt depressed and hopeless. Such moments were sometimes triggered by other people’s actions and attitudes, and other times by my own. 

One day when I was particularly upset, I went for a walk. While walking through the park, I noticed a girl embracing and feeding a puppy. This small act of joy that they shared lifted my spirits and made me feel very happy for the rest of the day. I also joined in on the fun and played with the two of them.

Additional/extra questions and answers/solutions

1. What is the poet Robert Frost attempting to convey in his poem ‘Dust of Snow’?

Answer: Through his poem ‘Dust of Snow,’ poet Robert Frost wishes to convey that the little things in life can make a big difference. Simple actions can make a big difference and brighten someone’s day.

2. Describe the poet’s observation of nature in “Dust of Snow”.

Answer: Robert Frost adores nature. The crow and the hemlock tree are both associated with death and fear. Frost, on the other hand, has done an excellent job of presenting them. They brighten his day and make him happy. He conveys a strong message through his poem that everything around us is beautiful.

3. “And saved some part of a day, I had rued”. Explain.

Answer: The poet was despondent and hopeless. As a result, he was not in a good mood. He was standing under a hemlock tree when a crow shook snow dust on him. This insignificant and trivial incident altered his mood. He realised he was wasting his time and resolved to enjoy the remainder of the day.

4. What was the poet doing standing beneath the hemlock tree?

Answer: He happened to be standing under a hemlock tree while lost in thought. At the time, the poet was depressed and hopeless. He was in a state of emotional distress.

5. What distinguishes Robert Frost from other nature poets in your opinion?

Answer: All other nature poets are well-known for describing well-known beautiful things. They have described the nightingale, the cuckoo, and the snow-covered mountains, among other things. Robert Frost, on the other hand, has described a crow and a hemlock tree. Second, poets choose from nature, but Frost believes that every object in nature is beautiful. This distinguishes him from other poets.

6. What are the themes of this poem? What do you take away from them? To back up your answer, cite evidence from the text.

Answer: One of the themes in this poem is hope. The speaker cheerfully and quickly decides that the snow dust that falls on him has saved the day. He no longer believes the day has been squandered and instead believes it can be salvaged (saved). Another theme in this poem revolves around a positive outlook. A minor event alters the speaker’s perspective. Perhaps the poem implies that depending on our perspectives and points of view, we can think positively or negatively about the events. We should, however, adopt the speaker’s outlook and maintain a positive outlook on life in general.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

12. What caused the poet’s mood to shift?

Answer: A crow on a hemlock tree shook snow dust on the poet. The poet’s mood has been altered by the snow falling on him.

13. Why does the poet believe he has saved a portion of the day?

Answer: The poet was pelted with snow dust by a crow. Both the crow and the hemlock tree are considered unlucky. The falling of snow dust from a hemlock tree is a bad omen. However, the poet interpreted it positively. After this incident, he felt relieved of his sorrow. He could now make the most of his entire day.

Get notes of other boards, classes, and subjects

NBSESEBA/AHSEC
NCERTTBSE
WBBSE/WBCHSEHome Page

Share with others

Leave a Comment

Your email address will not be published.