How to Tell Wild Animals: SEBA Class 10 English (First Flight) solutions

Share with others

Get summary, textual questions and answers, as well as extras for the poem How to Tell Wild Animals by Carolyn Wells which is a part of SEBA Class 10 English (first language) First Flight syllabus.

How to Tell Wild Animals

Summary: Carolyn Wells wrote the humorous poem “How to Tell Wild Animals.” The poem suggests some risky methods for identifying wild animals. The poem contains clues that can be used to identify the names of the animals. This poem is similar to putting together a puzzle and identifying the animals. It’s a thrilling and amusing poem.

In the first stanza, the poet asks the readers how they will recognise the various animals of the jungle if they go to the jungle. The poet then begins to describe the Asian Lion. She claims that if an animal with yellowish-brown skin roars at you and you become so terrified that you die from fear, you have met an Asian Lion.

The poet describes a royal animal with black stripes on its yellowish skin roaming freely in the jungle in the second stanza. She claims that if he starts eating you, you’ll know it’s a Bengal Tiger. But knowing the animal is pointless if you have to die to identify it!

The poet describes an animal in the third stanza that walks slowly and relaxedly, and whose body is completely covered in small spots that give it a salt and pepper appearance. The small spots on the animal’s body appear to be caused by small objects thrown at him. When the animal jumps on you, you’ll know it’s a Leopard. Even if you cry, the leopard will not abandon you. So be wary and don’t let him pounce on you.

In the following stanza, the poet says that if you’re walking through a field and see an animal hugging you tightly, you can be sure it’s a Bear. If you have any remaining doubts, you can confirm if it hugs you again. When someone loves and cares for you, the poet expresses their feelings and emotions by giving you a tight hug. When a bear hugs you in real life, however, he will kill you with his tight hug.

The poet asks the readers in the fifth stanza if they know how to recognise animals when they hunt their prey. She goes on to say that when hyenas kill their prey, they smile. Similarly, when crocodiles eat their prey, they have tears in their eyes.

In the final stanza, the poet describes a small reptile with the ability to change its skin colour. It resembles a lizard, but it lacks ears and wings. This Chameleon or garden lizard can be found when there is no one on the tree. The Chameleon’s ability to change its skin colour saves him from hunters and other animals.

Thinking about the Poem

1. Does ‘dyin’ really rhyme with ‘lion’? Can you say it in such a way that it does?

Answer: The word ‘dying’ does not rhyme with ‘lion.’ If we change the pronunciation of lion to ‘lying,’ it may rhyme with the word ‘dying.’

2. How does the poet suggest that you identify the lion and the tiger? When can you do so, according to him? 

Answer: The poet suggests a method for telling the difference between a lion and a tiger. A lion is a large, roaring beast that is brownish yellow in colour. The tiger is a breathtaking animal with black stripes on its yellow skin. According to the poet, we can do so if we venture into the jungle, encounter them, and they try to eat us.

3. Do you think the words “lept’ and ʻlep’ in the third stanza are spelt correctly? Why does the poet spell them like this?

Answer: No, these two words are not correctly spelt. The poet does this solely to maintain rhyming.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

7. Much of the humour in the poem How to Tell Wild Animals arises from the way language is used, although the ideas are funny, as well as. If there are particular lines in the poem that you especially like, share these with the class, speaking briefly about what it is about the ideas or the language that you like or find funny.

Answer: These are some lines that I have found funny as well as interesting. They are:

i) Just notice if he eats you.
ii) ‘I will do not good to roar with pain.
iii) He’ll give you just one more caress, etc.

Extra/additional questions and answers/solutions

1. Where can you find Asian Lions?

Answer: Asian Lions are found in the world’s eastern countries.

2. Describe the appearance of the Asian Lion?

Answer: The Asian Lion is a large, yellow-coloured animal.

3. What is the Bengal Tiger’s distinguishing feature?

Answer: The answer is that he has black stripes on his yellow body.

4. What is the Bengal Tiger’s description?

Answer: He’s described as a noble wild beast.

5. How does the leopard’s skin look?

Answer: The leopard has splotches on his skin.

6. What is the Hyena’s distinguishing feature?

Answer: The Hyena always greets you with a cheerful smile.

7. What are the two things that a Chameleon lacks?

Answer: A Chameleon does not have ears or wings.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

15. What is the poet’s description of the bear?

Answer: According to the poet, the bear can also enter a human colony. As a result, you may encounter a bear even in your own backyard. When the bear comes close to a human, he embraces him. This hug appears to be affectionate. However, it can be fatal.

16. Why does the poet say that a bear’s “hug” can be perplexing to a novice?

Answer: A bear’s natural instinct is to kill his prey by hugging him. He usually dies when he hugs the victim so tightly. However, a newcomer unfamiliar with bear behaviour may misinterpret his embrace. He might think it’s a warm embrace.

17. What does the poet say about crocodiles and hyenas in the poem?

Answer: The poet uses humour to describe the crocodile and the hyena in the poem How to Tell Wild Animals. The hyena appears to be amused. It does not, in fact, laugh. Only its face appears to be this way. The crocodile, on the other hand, tears up as it devours its prey. He appears to be crying over the death of his victim. But this is not the case.

18. How will you identify a Bengal Tiger?

Answer: A Bengal Tiger is a magnificent and impressive creature. Its fur is of yellowish colour and covered in black stripes. It moves quickly. When it notices someone, it will eat that creature right away. If any animal possesses all of these characteristics, it must be the Bengal Tiger.

19. How will you identify the leopard?

Answer: The leopard is extremely agile and is always ready to pounce on its prey. Its hide is speckled with dark spots all over. It will pounce on you if he sees you. It will be futile to cry in pain. It will have no mercy and will jump at you once more.

Get notes of other boards, classes, and subjects

NBSESEBA/AHSEC
NCERTTBSE
WBBSE/WBCHSEHome Page

Share with others

Leave a Comment

Your email address will not be published.