International Organisations-The UNO & Others: SEBA Class 10 Political Science

Share with others

Get notes, questions, answers, textbook solutions, extras, mcqs, pdf for Political Science and Economics (social science) chapter 2 International Organisation – The United Nations Organisation and Others of class 10 (HSLC) for students studying under the Board of Secondary Education, Assam (SEBA). These notes/answers, however, should only be used for references, and modifications/changes can be made wherever possible.

international organisation

Introduction to the chapter International Organisation – The United Nations Organisation and Others: On October 24, 1945, the United Nations Organization (UNO) was established. Every year, the 24th of October is designated as UN DAY. The UN charter contains a total of three (3) Articles. The United Nations Organization has six organs: (1) the General Assembly (2) the Security Council (3) the Economic and Social Organization (4) the Trusteeship Council (5) the International Court of Justice (6) the Secretariat. The United Nations’ step toward eradicating a warlike environment among the world’s countries through disarmament is significant and laudable. On December 10, 1948, the United Nations General Assembly adopted the Human Rights Declaration with the support of 48 UNO member states. The National Human Rights Commission was established by an ordinance signed by the president on September 28, 1993. It became an act on January 8, 1994.

Register Login

Very short answer questions of International Organisation – The United Nations Organisation and Others

1. Why was the UNO formed?

Answer: The United Nations Organization was established to ensure global peace and to avert another world war. The magnitude of the devastation caused by the Second World War terrified the world population, prompting them to consider the formation of a global organisation.

2. Mention two objectives of the UNO.

Answer: Two objectives of the UNO are:

i. To maintain international peace and security.
ii. To foster friendly relations among all countries around the world based on equal rights and self-determination.

3. Give the name of the UN organs.

Answer:  The six organs of the UNO are:

i. General Assembly
ii. Security Council
iii. Economic and Social Council
iv. Trusteeship Council
v. International Court of Justice (ICJ)
vi. Secretariat

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

6. What is meant by human rights?

Answer:  The conditions which are essential for each Individual of the world to live a dignified life are termed Human Rights.

Long answer questions of International Organisation – The United Nations Organisation and Others

1. Discuss the aims of the UNO for which it came into existence and also discuss its principles.

Answer: The aims/objectives of the UNO are:

(i) To maintain international peace and security.

(ii) To build friendly relations among all countries of the world on the basis of equal rights and self-determination.

(iii) To resolve existing economic, social and cultural problems and disputed issues on the basis of international cooperation so that each person can enjoy human rights and fundamental rights.

(iv) To act as the centre of excellence to build good and cordial relations with various countries.

The principles of the UNO are:

(i) Formed on the principle of equal sovereignty of all member countries.

(ii) All the member states should execute their duties and responsibilities by obeying the rules as mentioned in the UN charter.

(iii) All the member states should resolve their disputes in a peaceful manner without affecting international peace, security and justice.

(iv) All the member states should avoid the threat or use of force against any state so as to maintain cordial international relations.

(v) All the member states should help and extend support to the UNO whenever required and should not help a particular state which is facing UNO’s punitive action.

2. Write a note on the security council of the UNO.

Answer: The Security Council is the United Nations’ most important organ. When the United Nations Organization was founded, it had five permanent member states and six temporary member states. The permanent members are the United States, the United Kingdom, France, Russia, and China. By amending the 23rd article of the UN Charter in 1963, the number of temporary member states was increased from six to ten. The general assembly elects the temporary members. Each permanent member state has the right to use its veto. To make a decision on an important matter, at least nine members, including five permanent members, must agree.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

5. Discuss the steps taken by the UNO regarding Human Rights.

Answer: The United Nations Organization (UNO) emphasised human rights, as well as cooperation and a peaceful environment among member nations. The Human Rights Declaration was adopted by the United Nations General Assembly on December 10, 1948, with the support of 48 member states to secure human rights for all people to live a dignified life. The Human Rights Declaration’s goals are as follows:

i. To secure the rights of the individuals that have been incorporated in the declaration.
ii. To give due recognition to the above-mentioned rights by the member states.

Thus, UNO has taken positive steps to secure dignified human life for each individual and has made clear that no state can secure international peace and security by depriving its citizens of their human rights. 10 December is observed as International Human Rights Day.

Additional/extra questions and answers/solutions

1. Mention the permanent member states of the Security Council.

Answer: The permanent member states of the Security Council are America, Great Britain, France, Russia, and China.

2. When was the League of Nations formed and why?

Answer: The League of Nations was formed in 1914. It was formed with the aim of maintaining world peace after World War I and permanently putting an end to war.

3. When is the UN Day observed?

Answer: The United Nations Day is observed on 24 October.

4. When was the UNO formed?

Answer: The United Nations Organization was formed on 24 October 1945.

5. How many states signed in the San Francisco Conference?

Answer: Altogether 51 states signed in the San Francisco Conference.

6. Where is the headquarters of the U.N.O. located?

Answer: The headquarters of the U.N.O. is located in New York, America.

7. How many Articles are there in the UN Charter?

Answer: There are 111 articles included in the UN Charter.

8. Who can exercise Veto?

Answer: Veto can be exercised by the permanent members of the Security Council.

9. The Economic and Social Council was established under which Article of the UN Charter?

Answer: Under article 55 of the UN Charter, the Economic and Social Council was established.

10. Name of the judiciary wing of the UNO? How many judges are in it?

Answer: International Court of Justice is the name of the judiciary wing of the UNO. There are 15 judges in it.

11. What is the primary function of the International Court of Justice?

Answer: The primary function of the International Court of Justice is to settle cases filed by the United Nations member states.

12. What is considered the heart of the UNO? How is it formed?

Answer: The Secretariat is considered the heart of the UNO. It is formed by its Secretary-General and other staff

13. Name the first Secretary-General of the UNO?

Answer: Trygve Halvdan Lie of Norway is the first Secretary-General of the UNO

14. Who is the present Secretary-General of the UNO?

Answer: At present, the Secretary-General of the UNO is Antonio Guterres.
(NOTE: The name keeps changing and the answer might not remain updated every time, so make a google search yourself)

15. Who is responsible for appointing the Secretary-General of the UNO?

Answer: With the recommendation of the Security Council, the General Assembly of the U.N.O. appoints the Secretary-General.

Missing answers are only available to registered users. Please register or login if already registered

31. Write the number of Preamble and Articles present in the Human Rights Declaration?

Answer: The Human Rights Declaration consists of a Preamble and 30 Articles.

32. What are the main objectives of the Universal Declaration of Human Rights?

Answer: The main objectives of the Universal Declaration of Human Rights are:

i. The Declaration incorporates the rights of all peoples around the world.
ii. The member states have recognised the rights enshrined in the Declaration.

33. How does one become a member of the UNO?

Answer: Any country that values peace is eligible to join the UNO. The 51 states that signed the UNO Declaration and approved the UN Charter are all members of the organisation. Any new state that wishes to join the UNO must submit an application. The application with the consent of the Security Council should be approved by a majority of a two-thirds vote in the General Assembly. Only then will the new state be eligible to join the United Nations.

34. The Economic and Social Council is established by which article of the UN Charter? What issues is this organ responsible for?

Answer: The Economic and Social Council was established in accordance with UN Charter Article 55.

This UNO organ is responsible for all international economic, social, cultural, educational, health, and other similar issues.

35. What are the aims and objectives of the Economic and Social Council?

Answer: The aims and objectives of the Economic and Social Council are:

i. To improve the living standard of people.
ii. To solve the problem of unemployment.
iii. To create the way for social and economic progress.
iv. To solve health-related problems.
v. To create cooperation among nations in the field of education and culture.

36. Mention two functions shared by the General Assembly and the Security Council.

i. The Secretary-General and the Judges of the International Court of Justice are appointed with the consent of these two organs.
ii. The entry of new members depends on the agreement and approval of both the organs.

37. When did World War I break out?

Answer: In the year 1914 World War I broke out.

38. When did World War II break out?

Answer: On 1 September 1939 World War II broke out.

Get notes of other classes or subjects

NBSESEBA
NCERTTBSE

Share with others

1 thought on “International Organisations-The UNO & Others: SEBA Class 10 Political Science”

Leave a Comment

Your email address will not be published.