Nagaland very short and short questions, answers, and MCQs

Share with others

Get here very short and short questions and answers as well as MCQs which are parts of the syllabus for Nagaland Board of School Education (NBSE) Social Science class 9 and class 10. The following answers can be asked as normal questions or MCQs. If you are looking for long answers, you can get them here: Class 9 long answers, Class 10 long answers.

nagaland

1. What is Nagaland’s total land area?

Answer:  Nagaland’s total land area is 16,579 sq. km. (Approx).

2. What is Nagaland’s Latitudinal and Longitudinal extent?

Answer: Nagaland’s Latitudinal and Longitudinal extent is between 25°6′ N to 2704′ N and 95°20 to 95°15’E.

3. What are the maximum and minimum temperatures in Nagaland during the summer and winter?

Answer: In Nagaland, the temperature in summer is between 31oC and 16°C, while in winter it is between 24°C and 4°C.

4. When did Naga Hills become an Assam Province district?

Answer: Naga Hills became an Assam Province district in 1866.

5. How many districts are there in Nagaland?

Answer: There are sixteen districts in Nagaland which are Chümoukedima, Dimapur, Kiphire, Kohima, Longleng, Mokokchung, Mon, Niuland, Noklak, Peren, Phek, Shamator, Tuensang, Tseminyü, Wokha and Zünheboto.

6. How many members are there in the Nagaland State Legislative Assembly?

Answer: There are 60 members in the Nagaland Legislative Assembly.

7. Where is Nagaland’s sole airport located?

Answer: Nagaland’s sole airport is located in Dimapur. 

8. When was Nagaland established as a state?

Answer: Nagaland was established as a state on December 1, 1963. 

9. What is Nagaland’s official language?

Answer: Nagaland’s official language is English.

10. Where is Nagaland’s sole railway station located?

Answer: Nagaland’s sole railway station is located in Dimapur.

11. What is the state bird of Nagaland? 

Answer: Blythes Tragopan is the state bird of Nagaland.

12. Name the State animal of Nagaland? 

Answer: Mithun is the State animal of Nagaland.

13. Who was Nagaland’s first governor?

Answer: Vishnu Sahay is Nagaland’s first governor. 

14. Who is Nagaland’s current governor?

Answer: Prof. Jagdish Mukhi is the present governor of Nagaland. 

15. Who was Nagaland’s first Chief Minister?

Answer: P. Shilu Ao was Nagaland’s first Chief Minister.

16. Who is the Present Chief Minister of Nagaland? 

Answer: Neiphiu Rio is the Present Chief Minister of Nagaland.

17. Who was the first Chairman of Nagaland’s Interim Body?

Answer: Dr. Imkongliba Ao was the first Chairman of Nagaland’s Interim Body.

18. Who was the first Nagaland Legislative Assembly speaker?

Answer: TN. Angami was the first Nagaland Legislative Assembly speaker.

19. Who is the present speaker of Nagaland Legislative Assembly?

Answer: Sharingain Longkümer is the present speaker of the Nagaland Legislative Assembly.

20. Who was Nagaland’s first Education Minister?

Answer: Mhondamo Kithan was Nagaland’s first Education Minister.

21. Who is Nagaland’s current Education Minister?

Answer: Temjen Imna Along Longkumer is Nagaland’s current Education Minister.

22. Who was Nagaland’s first Chief Secretary?

Answer: U.N. Sharma was Nagaland’s first Chief Secretary. 

23. Who is the present Chief Secretary of Nagaland? 

Answer: J Alam present Chief Secretary of Nagaland.

24. Who was Nagaland’s first Director of Education?

Answer: Raj Kumar S. Gohain was Nagaland’s first Director of Education.

25. Who wrote “A Naga Quest for Fulfillment”?

Answer: Dr. S. C. Jamir wrote “A Naga Quest for Fulfillment”.

26. Which tribe practices the theocratic form of village government?

Answer: The Konyaks practices the theocratic form of village government.

27. Which tribe practises autocratic chieftainship of government?

Answer: The Sumis follow the autocratic chieftainship of government.

28. Which animal serves as a peace animal and is acceptable as a form of payment for inter-village warfare settlements?

Answer: Mithun serves as a peace animal and is acceptable as a form of payment for inter-village warfare settlements.

29. Which animal represents fertility in Trans Dikhu Doyang mythology?

Answer: Python represents fertility in Trans Dikhu Doyang mythology.

30. Who was the first Naga Catholic priest to be ordained in the United States?

Answer: Mhonchan Ezung was the first Naga Catholic priest to be ordained in the United States.

31. Who is Nagaland’s first AIBA (All India Boxing Association) 1 star boxing coach? 

Answer: Akokla Tzudir is Nagaland’s first AIBA (All India Boxing Association) 1 star boxing coach.

32. What is the average annual rainfall in Nagaland?

Answer: The average annual rainfall in Nagaland is between 2000 mm to 2500 mm (approx). 

33. Which is the highest peak in Nagaland?

Answer: Mt. Saramati is the highest peak in Nagaland.

34. Who is the lone Lok Sabha MP from Nagaland?

Answer: Tokheho Yepthomi is the lone Lok Sabha MP from Nagaland.

35. Who is the lone Rajya Sabha MP from Nagaland?

Answer: KG Kenye is the lone Rajya Sabha MP from Nagaland.

36. Who is the Director General of Nagaland Police?

Answer: T. John Longkumer is the Director General of Nagaland Police.

37. When is Hornbill Festival celebrated in Nagaland.

Answer: The Hornbill Festival is celebrated in Nagaland every year from December 1 to December 10.

38. Who was the first Naga Olympian? (or) Who was the captain of first India football which represented Indian in 1948 Olympics?

Answer: Dr. T. Ao.

Get Class 9 Social Science and Nagaland notes

Get Class 10 Social Science and Nagaland notes


Share with others

Leave a Comment

Your email address will not be published.